Observatørenes beretning

I et friminutt den 11. desember 2003 oppholdt klassekameratene Gjermund og Sivert (12 år gamle) seg i skolegården på Vinje skole på Snåsa. De snakket om filmen Signs som de ikke hadde sett, men som de gjerne ville se fordi de hadde hørt at den handlet om spennende mønstre i kornåkrer.

Mens de sto slik og snakket om filmen kom en av dem tilfeldigvis til å se ned på et jorde like ved skolen. Der så de noe de aldri hadde sett maken til.
- Noe som så ut som et mønster av snø syntes tydelig nede på jordet. De ble ganske forskrekket over synet, og syntes det de så var litt skummelt siden de nettopp hadde snakket om filmen Signs. Likevel bestemte de seg for å se nærmere på mønsteret, og gikk og sa ifra til en tredje klassevenninne, Victoria. Vennene fant imidlertid ut at de måtte vente med å gå ned på jordet. Neste time begynte om et minutt og de skulle ha matteprøve.

Først etter at skolen var slutt gikk de ned for å se nærmere på det merkelige mønsteret. Nå så de at det ikke var laget av snø, men av fast is, og at det besto av en sirkel på omtrent 75 cm i diameter med to ringer rundt. Den ytterste ringen målte omtrent 10 meter i diameter. Fire rette armer i et korsmønster løp fra sentersirkelen og ut til ytterste ring. Den ene av disse armene fortsatte imidlertid et par meter utenfor den ytterste sirkelen. Mønsteret var et slags 2-3 cm tykt isrelieff som lå oppå det visne gresset. Figurdelene var regelmessige og nøyaktige, men litt snø som var blåst sammen rundt mønsteret, gjorde at figuren på avstand så noe uregelmessig ut. Ismønsteret var for øvrig dekket av et ganske tynt lag med snø. Temperaturen var omtrent 2 grader minus.

De tre vennene dro hjem til Victoria for å hente et videokamera, og da de kom tilbake med det, var klokka allerede halv fire og det var blitt ganske mørkt. Victoria filmet først mønsteret på avstand (se stillbilde), men da de kom helt ned til mønsteret og skulle filme det på nært hold, sluttet kameraet å virke. Det viste seg senere at batteriet i videokameraet var helt ødelagt. Det lot seg ikke lade opp mer og måtte erstattes med et nytt.

I løpet av kvelden begynte det å snø. Og da de neste dag kom for å undersøke mønsteret i dagslys, var jordet dessverre dekket med snø og mønsteret usynlig. Vennene gravde vekk snøen på deler av mønsteret og kunne konstaterte at isrelieffet fremdeles lå intakt under snøen.


Kommentarer fra Norsk Kornsirkelgruppe

Rapportert
Funnet av is-sirkelen ble rapportert pr. telefon til Norsk Kornsirkelgruppe den 13. desember 2003 av Victoria Flasnes, 12 år, og elev ved Snåsa skole. (Les observatørenes egen historie lengre ned!). Ytterligere informasjonsinnhenting i form av oppmåling, skissetegning, brevutveksling, videoredigering/kopiering ble igangsatt, og noe forsinket (pga. av juleforberedelser, julefeiring, reiser og sykdomsforfall etc.) kunne det samlede materialet presenteres på vår hjemmeside den 28. jan. 2004.   

Oppstått
Ingen av de tre klassekameratene som fant sirkelen kan si sikkert når mønsteret hadde oppstått. De oppdaget det på torsdag formiddag 11. desember 2003, og de er helt sikre på at det ikke var der i skoletida på onsdag. Og de er ganske sikre på at de ville ha oppdaget det hvis det hadde vært noe annet unormalt å se i åkeren tidligere.

Temperatur
De forutgående dagene mandag, tirsdag og onsdag var ganske milde dager. Meteorologisk Institutt opplyser at det var uvanlig mildt for årstiden i området alle disse dagene. Maksimumstemperaturen var +3 på mandag, +3,5 på tirsdag, og +6,5 på onsdag. Først natt til torsdag begynte det å bli kjøligere, og temperaturen sank torsdag til -2 grader. Det snødde bare ganske lett torsdag morgen, men torsdag kveld og natt til fredag kom det en god del snø.

Siden det var så mildt i de foregående dagene, er det usannsynlig at ismønsteret kan ha oppstått tidligere enn natt til torsdag. Den høye temperaturen på onsdag ville vel da ha fått mønsteret til å smelte.

Tidligere værforhold
Det hadde ikke snødd på 2 uker da mønsteret oppstod (hvilket er ganske uvanlig i dette område på denne tiden av året). Det betyr at det ikke hadde vært snø eller is på bakken på en god stund på forhånd. Det hadde kommet snø noen ganger i løpet av oktober og november, men denne snøen hadde smeltet noen uker tidligere. Det hadde vært en periode med barfrost forut for hendelsen, og bakken var sannsynligvis fremdeles frosset selv etter noen dagen med mildt vær. 

(Normalt er det tele i jorda ned til 50-75 cm fra november til april i det meste av Norge, og i hvert fall på disse kanter. (64° nord, eks. samme breddegrad som Fairbanks, Alaska). Det kreves flere uker med mildvær før tela går permanent. )

Teorier?
Det er vanskelig å tenke seg hvordan ismønsteret kan ha oppstått. En mulighet kan kanskje være at fuktighet i bakken på en eller annen måte har kommet opp til overflaten og der har frosset til is, men dette blir jo bare en ren spekulasjon.

Bildekvalitet og skisse
Ut fra den ganske lyssvake filmen som var tatt med håndholdt videokamera, har vi laget et par stillbilder som viser mønsteret delvis skjult av noen trær. Bildene er dessverre av svært (!) dårlig kvalitet, men vi velger å gjøre dem tilgjengelige som en dokumentasjon. Skisse av mønsteret er laget etter elevenes opplysninger om utseende og deres omtrentlige oppgitte mål.

Videre undersøkelser
Siden desember har det falt bortimot en meter snø i området, som er ganske hardpakka pga. stadig veksling mellom mildvær og frost. I følge folk i området vil det være umulig å spa seg ned for å se om isrelieffet fortsatt er der. 

Normalt vil dette vinterværet fortsette frem til april. Norsk Kornsirkelgruppe vil imidlertid forsøke å få kontakt med folk som kan holde jordet under oppsyn. Og med litt flaks, håper vi at mønsteret kanskje kan dukke frem til våren, ev. enda tidligere hvis vi skulle få ekstremt mildvær før den tid. Planen er deretter å få undersøkt området, og f.eks. tatt prøver av jorden. 


FEBRUAR 2004:
   
Gjensyn med IS-sirkelen på Snåsa

Om formiddagen lørdag 21. februar 2004 oppdaget Thor Riseth at is-sirkelen som ble funnet på Vinjetrøa 11.12.03, delvis var kommet for dagen igjen!

HALVE SIRKELEN SYNLIG
Det hadde vært mildvær og regn på Snåsa noen dager, slik at mange områder hadde blitt snøbare. Thor Riseth, som er journalist i lokalavisa Snåsningen, dro til stedet der is-sirkelen lå, og fant at snøen hadde smelta bort fra deler av jordet slik at nær halvparten av sirkelen igjen var synlig.

NYE FOTO OG DETALJBILDER
Riseth tok flere bilder av ismønsteret, - både avstandsbilder og detaljbilder fra bakkenivå. På bildene ser vi at snødekket på bortimot halvparten av mønsteret var smelta bort. Og selv om de enkelte mønsterelementene var ganske "forvitra", framstod hovedformen fremdeles ganske tydelig. De tre parallelle snøsporene som tar en sving inn på jordet fra venstre, er rester av en preparert skiløype.

MARKERT MED KJEPPER I JORDEN
Riseth markerte is-sirkelen ved å stikke kjepper ned i bakken på forskjellige steder i mønsteret. På denne måten blir det forhåpentligvis mulig å rekonstruere den eksakte plasseringen av mønsteret på åkeren til våren. Når snøen er smelta og telen har gått av jorda, skal det tas prøver av jord og gress. Disse prøvene skal undersøkes av BLT Research Team Inc. i USA for å se om jord og planter kan ha gjennomgått lignende endringer som de som ofte forekommer i kornsirkler.

UJEVN I KANTENE/DELVIS SMELTET
De enkelte mønsterelementene var blitt ganske ujevne i kantene og var noen steder delvis forsvunnet. Høyden på isrelieffet var også blitt ganske ujevn, og iselementene som tidligere hadde framstått som klare profiler, var nå ganske flate og utflytende.

MÅLENE MÅ OPPUSTERES
At mønsteret ble delvis synlig, gjorde det også mulig å måle det opp mer nøyaktig. Det viste seg at størrelsen må oppjusteres med et par meter i forhold til den omtrentlige oppmålingen som ble gjort uten målebånd, da mønsteret ble undersøkt første gang 11. des. 2003.

SNØDD NED IGJEN!
Lørdag ettermiddag, mens Riseth fremdeles holdt på med å måle opp mønsteret, begynte det å snø, og allerede samme kveld var is-sirkelen igjen dekka av 10 cm snø. I de følgende dagene har det kommet jevnlige snøfall, og mønsteret ligger nå igjen under et tykt snødekke.
 

24.02.04/Opplysninger gitt av Thor Riseth
til Norsk Kornsirkelgruppe.


© Norsk Kornsirkelgruppe